Ce inseamna a lucra ca menajera?

Persoana de incredere, deschisa, cuminte, discreta – acestea sunt, in opinia anagajatorului, principalele calitati ale unei menajere. Fie ca locuieste cu familia pentru care lucreaza sau ca este angajata de catre o firma care ofera servicii de menaj, fie ca face doar curatenie sau mai are si alte atributiuni ca cele de bona, menajera a devenit o prezenta obisnuita si din ce in ce mai cautata pentru gospodariile romanilor.


Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane menajul (cu pluralul menajuri) desemneaza “1. Conducere a treburilor casnice; activitatea gospodinei; gospodarie. * Scoala de menaj = scoala speciala pentru fete, in care se predau notiuni de gospodarie. Obiect de menaj = obiect de uz casnic. 2. Casnicie. * Familie”.

 

Astfel, conform acestei definitii menajera va fi persoana care se ocupa de gospodarie. Aceasta persoana a devenit in ultimii ani o necesitate in casele romanilor, dupa cum spun si specialistii din domeniu. “Oamenii au inceput sa simta nevoia de a-si lasa casa pe mana unei persoane care sa aiba grija ca toate lucrurile sa fie in regula cat timp sunt ei la serviciu. Sunt menajere care nu fac numai curat, ci si gatesc, unele au grija si de copii, unele sunt chiar interne”, spune Ramona Voinea, reprezentanta unei firme de recrutare de personal din Iasi.

 

Cum se poate gasi o menajera

Pentru cei care vor doar o persoana care ocazional sa vina sa le faca curat in casa (de Sarbatori sau cu diverse alte ocazii), procedura nu este foarte complicata. Ei pot apela la site-urile specializate in recrutare de menajere, precum www.cautamenajera.ro, acolo unde pot posta un anunt prin care isi manifesta intentia de a angaja o menajera, respectiv pot avea acces la datele de contact ale menajerelor care si-au facut profil acolo. Acestea din urma isi completeaza un profil la intrarea pe site, care va fi accesibil doar membrilor inscrisi pe cautamenajera.ro .

Cei care fac cererea in acest sens trebuie sa stie ce doresc: daca vor o menajera interna, adica o persoana care sa locuiasca in casa unde va lucra, daca isi doresc o persoana care sa faca mai multe lucruri, respectiv menaj, gatit etc, ori vor avea nevoie de persoana respectiva doar o data intr-o anumita perioada de timp.

In cazul in care printre cunostinte nu se reuseste gasirea unei persoane care sa fie potrivita pentru acest job, de cele mai multe ori doritorii se adreseaza unei firme sau unui site specilizat, precum cautamenajera.ro.

Cei care isi cauta menajera stabilesc conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca persoana pe care o cauta. “De cele mai multe ori calitatile pe care le cer clientii nostri sunt seriozitatea, discretia, sa fie de incredere si sa stie sa faca mai multe lucruri. Sunt unele familii care prefera persoane tinere, altele care prefera doamne intre cele doua varste, insa in general, persoanele fara recomandari sunt primite cu scepticism”, marturiseste Ramona Voinea.

Recomandarea si treaba bine facuta, cea mai buna carte de vizita

De aceeasi parere sunt si menajerele. “Intotdeauna recomandarea iti deschide altfel usa. Insa mie mi s-a intamplat ca la una dintre familiile la care fac curat sa nu conteze nici o recomandare, nici o vorba, pana nu m-au vazut de ce sunt in stare, teste care au durat vreo 3 luni, nici ca mi-au lasat vreo cheie pe mana. Insa nu pot decat sa ii inteleg, e pana la urma casa lor”, crede Silvia, care lucreaza ca menajera pentru doua familii din Bucuresti.

Despre aceasta ocupatie, de menajera se poate spune si ca se poate transmite in familie. Irina si Ioana, mama si fiica se ocupa impreuna de ingrijirea a trei case. “La inceput am fost doar eu, insa cand am vazut ca sunt solicitata si in alta parte i-am cerut ajutorul fiicei mele, care este studenta. A acceptat, asa ca acum de 2 ori pe saptamana facem curat si mancare pentru trei familii si ne gandim sa ne facem o mica afacere din asta”, marturiseste Irina Popa din Bacau.

Consultantii in recrutarea de personal cred ca in urmatoarea perioada va exista o tendinta de crestere a numarului de persoane care se indreapta spre meseriile de menajera si baby-sitter, din cauza cresterii numarului de disponibilizari de pe piata muncii. “Multe femei aflate la varsta la care nu le mai angajeaza nimeni s-ar putea apuca de aceasta meserie pentru a castiga un ban cinstit, prin munca”, crede Ramona Voinea.

In plus, tarifele cerute de persoanele care fac menaj s-ar putea modifica in perioada urmatoare, insa se asteapta “o asezare a pietei” si in acest sens.

Autor: Laura Jigau


Te-ar mai putea interesa:

Calitatile unei menajere eficiente

Intrebari pentru interviul cu o menajera

Toate articolele...